Art Anzix Kulturális rendezvények Családbarát programok Irodalom, képzőművészet (archív) Határon túli művészet (archív) Koncertek (archív) Rólunk
Szlukovényi Katalin szerzői estje
Kulturális rendezvény

Online

2020.11.12. 19:00

Vissza



Az Art Anzix Színház Egyesület szeretettel meghívja Önt


SZLUKOVÉNYI KATALIN SZERZŐI ESTJÉRE


Időpont: 2020. november 12. 19:00
Helyszín: Online
Beszélgetőtárs: Gálla Edit

Szlukovényi Katalin (1977, Győr) Déry Tibor-díjas, Radnóti-díjas és Gérecz Attila-díjas, valamint Móricz Zsigmond és Babits Mihály ösztöndíjban részesült költő, műfordító, egyetemi oktató, szerkesztő. Az ELTE BTK és az Eötvös József Collegium diákjaként magyar-angol szakon diplomázott, majd az ELTE-n szerzett PhD fokozatot. Angol, német és francia nyelvből fordít, elsősorban verseket. 2017 és 2020. között a Móra Könyvkiadó irodalmi szerkesztője. 2018-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem Anglisztika Tanszékén adjunktus. A Kétkedők: Irónia, önirónia és humor a huszadik századi zsidó amerikai prózában című monográfia szerzője. Legújabb verseskötete Álomkonyha címmel 2020-ban jelent meg a költészet napjára a Jelenkor Kiadónál. Korábbi verseskötetei: Kísérleti nyúlorr (2005), Hamis nosztalgiák (2013).

„Szlukovényi Katalin költészete meghitt közelséget teremt. Verseit gyakran szinte kényelmesen hétköznapi helyzetekkel indítja, majd a következő mozdulattal megláttatja bennük az abszurd, mulatságos vagy baljós jeleket, és innen halad tovább a kiszámíthatatlan végkifejlet felé. „A badacsonyi kilátóhoz vezető tanösvényen / ötödmagunkkal a házasságról beszélgettünk”. Hogy a kirándulók mit mondtak, abból alig valami hangzik el, de a táj pontos geológiai leírása hirtelen az emberi kapcsolatok felszín alatti rétegmozgásairól kezd szólni. Ehhez a merész többszólamúsághoz kivételes technikai tudás kell. Érdemes figyelni a formák sokféleségére, a stílusrétegek merész váltásaira, a költői utalásokra, a biztos arányérzékre. De kell valami több is: játékosság és derű, ami áthatja a kötet minden sorát. Az Álomkonyha verseiben egy ragyogó hang teljesedik ki” – írta az Álomkonyha című kötetről Ferencz Győző.

Az esemény létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.


A belépés díjtalan. A galéria korlátozott befogadóképessége miatt kérjük, hogy részvételi szándékát az info@artanzix.com email címen jelezze.


Fotó: Máté Péter/Jelenkor Kiadó