Art Anzix Színház
Társadalmi, Kulturális és Művészeti Egyesület

A pArtőrség Társadalmi, Kulturális és Művészeti Egyesület 2004-ben alakult, az Előre Állóhajó Periférikus Kulturális és Sportközpont spontán szerveződés utódaként, így aztán tevékenységünket tulajdonképpen már 1998 óta –a fiatalon elhunyt Horn Ákos origami művész kiállításától – számoljuk.


Székhelyünk az Előre állóhajó, mely vízi bázisként és egyben kulturális központként működik. Célunk, hogy nem csak effektíve, hanem metaforikus értelemben is tudjunk, akarjunk egy-hajóban evezni. Kortól, nemtől, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül, csupán lényeges dolgokra –művészetre, természetre – figyelve, ápolva anyanyelvi kultúránkat, teret adva a kortárs alkotó, és előadó művészeknek, művészeteknek.

Egyesületünk 2014-ben átalakult, ezt nem csak névváltoztatásunk, – Art Anzix Színház Társadalmi, Kulturális és Művészeti Egyesület – hanem tevékenységünk kiszélesedése jelzi.


Öt fő csoportra osztottuk működésünket:


 – Vízi bázis, sportközpont (frakcióvezető: Dömötör László költő, képzőművész, performer)

Tagjaink, pártoló tagjaink és mindenki, aki a vízi élet szerelmese, és elfogadja szabályainkat részese lehet Duna parti rendezvényeinknek, családi hétvégi programjainknak. Szívügyünk a környezetvédelem, ahol elsősorban a vízzel kapcsolatos környezetvédelmi feladatokra koncentrálunk. Főként a Duna tevékenységünk célpontja.

Székhelyünk partszakaszának jelentős része környezetvédelmi terület. Sajnálatos módon ezek a részek a legszennyezettebbek, az illegális szemétlerakók által. A terület megtisztítását egyesületünk tagjai, pártoló tagjai folyamatosan végzik.


 – Színház-, tánc- és zeneművészet (frakcióvezető: Guba Gábor - Danubius Music)

Színházi előadások, zenés táncos rendezvények, koncertek rendezése, színvonalas külföldi alkotások magyarországi bemutatása. Terveink között szerepel vízi vándorszínház létrehozása.

A korábbiakban a Danubius Music többek között az alábbi művészekkel dolgozott együtt: Külföldi sztárok: Al di Meola, Ali Cambel, Anoushka Shankar, Chris Botti, Faithless, Fourpay, Gregorian, Harlem Gospel Choir, Jacques Loussier Trio, Jean Michel Jarre, Loreena Mckennitt, Marcus Miller, Matt Bianco, Michael Flatley’s, Nagel Kenedi, Natalie Cole, New York Voices, Pat Metheny Group, Rhoda Scott, Sergio Mendes, The Blind Boys of Alabama, Yanni.

Magyar művészek: Budapest Klezmer Band, Horgas Eszter, KFT, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Modern Art Orcehestra, Neoton Família, Hooligans, Janicsák Veca, Pataky Attila, Roby Lakatos, R-GO, Varnus Xaver, Vásáry André, Vukán György. Az elmúlt évek – 2015,2016,2017,2018 – előadásaink, a fellépő művészek archívumunkban tekinthető meg.


 – Határon Túli Művészet (frakcióvezető: Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, zenész, költő)

2016-ban az év elején csatlakozott egyesületünkhöz Szarka Tamás a Ghymes együttes frontembere. Innentől kezdve támogattuk a hazai és a határon túli fellépéseiket. Az együttes munkájába bevontak gyerekkórusokat, felléptek velük pályakezdő fiatal művészek. A Magyar kultúra megőrzése fontos feladat számukra, melyet egyesületünk messzemenően támogat.

A frakció fő feladata az anyanyelvi kultúra ápolása, ennek keretében határon túli magyar alkotók és előadóművészek, zenészek, írók, költők részére bemutatkozási lehetőség biztosítása. Fiatal magyar szerzők műveinek bemutatása, megjelentetésének támogatása. Képzőművészek, fotográfusok számára kiállítások rendezése.


 – Irodalom, képzőművészet (frakcióvezető: Dömötör László költő, képzőművész, performer)

Az eltelt mintegy másfél évtized alatt több száz művész, és sok ezer látogató fordult meg rendezvényeinken. Mint például: (természetesen a teljesség igénye nélkül) Hernádi Gyula, Gyurkovics Tibor, Jancsó Miklós – hogy a már sajnos eltávozott nagy öregekkel kezdjük -, valamint Szemadám György, Gyulai Líviusz, Szerényi Gábor, Luzsicza Árpád, Cs. Tóth János, Szamódy Zsolt, Haris László, Bródy János, Paja Bea, Kovács Bálint, Wittek Béla, Sárközi László, Baricz Kati, Deák-Sárosi László. (Tényleg csak néhány, a leghirtelenebb felmerült nevekből. Írók, költők, képzőművészek, zenészek, fotográfusok.)

Minden évben megrendezésre kerül a Pünkösd hétfő hajnali meditatív koncert. A zenei szekció didzseridu körének egész napos nyilvános workshopja és koncertje, az állóhajón művészeti kiállításokat is rendezünk, ezek többnyire összművészeti események, a kiállító képzőművészek munkái mellett hangsúlyt kapnak a zenei és egyéb előadó művészeti produkciók. (Rákospalotai Múzeum – Múzeumi esték, Vaszary villa, Balatonfüred – Fotóhónap 2012, Erlin galéria stb.)


 – Gyerek színház (frakcióvezető: Bozzai Csider Kriszta)

Kiemelt feladatként elvállaltuk a Színházikó Társulat működtetését.

A Társulat 2001. óta végzi tevékenységét. Előadásai, báb- és mesejátékok a gyermekeknek készülnek, és a gyerekek is interaktívan rész vesznek az előadásban. Mert mindannyian úgy gondoljuk, hogy a gyerekeknél sem kritikusabb, sem hálásabb, sem kedvesebb, sem jobb, közönség és munkatárs nincs.

Feladatunknak tekintjük, hogy a gyermekeknek az előadásba történő interaktív bevonásával játékos helyzeteken át, irányt mutassunk. Segítsük megérteni az élethelyzetekben érzékletesen megtapasztalható helyes elemi erkölcsi fogalmakat, magatartásformákat, érzelmeket. Célunk az előadások élményszerű befogadásának elősegítése.

Igyekeztünk a mesejátékok igényes színpadra állításával a régi színházi hagyományokat ápolni. Ez a törekvés megjelenik a díszletekben, jelmezekben, a zenében és a mesejátékok kiválasztásában is.